Landeinformationer Malta

Landeinformationer Malta

 janfebmartsaprilmajjunijuliaugsepoktnovdec
VALLETTA161617222430333230272216
KØBENHAVN2351015202321171251

Beliggenhed:

Ø-staten Malta ligger i Middelhavet og består af hovedøen Malta, de mindre øer Gozo og Comino og de tre små ubeboede øer Cominotto, Filfla og St.Pauls. Ud af et samlet areal på 316 kvadratkilometer falder 247 på hovedøen Malta, der er ca. på størrelse med Langeland. Ø-gruppen ligger 93 km syd for Sicilien og 290 km nord for der nordafrikanske kyst.

Hovedstad

Valletta

Statsform

Republik (medlem i Commonwealth) siden 1974. Forfatning fra 1974, seneste ændring i 1987. Har været uafhængig siden 1964 (tidligere britisk kronkoloni). Malta er medlem i EU.

Religion

97% af befolkningen tilhører den romerskkatolske kirke.

Sprog

De officielle sprog er maltesisk og engelsk. I det daglige tales der også italiensk.

Klima

Malta er kendt for sin blå himmel og sine mange solskinstimer. I vintermånederne (november og december) skinner solen i gennemsnit 6 timer om dagen, fra juni-august kommer den helt op på 12 timer. Også om foråret og efteråret kan det ind imellem blive godt varmt, når Scirocco-vinden blæser varm og tør luft fra Afrika ind over Malta. Om vinteren kommer temperaturen sjældent ned under 10°C. I efterårs- og vintermånederne kan der komme enkelte regnskyl, men de er som regel af kort varighed.

Elektricitet

På Malta benytter man 220/240 V vekselstrøm (frekvens 50 Hertz) og engelske 3-bens stik. Rejsende fra Danmark bør derfor medbringe en passende adapter. Alternativt kan adapterne lånes på de fleste hoteller eller købes i en lokal butik for næsten ingen penge.

Lokal tid

GMT. Fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober: GMT +1 (sommertid).

Telefon

Landekoden for Malta er 00356 – efterfulgt af det pågældende telefonnummer. På Malta, Gozo og Comino findes der ingen områdenumre. Hvis du ringer til Danmark fra Malta, indtastes 0045 og herefter det 8-cifrede telefonnummer

Land og folk

På de tre beboede øer er landskabet præget af bakker og terrasseformede marker. På Malta findes der hverken bjerge eller floder, men ude ved kysterne ligger der havne, bugter, dejlige sandstrande og små klippebugter. Man kan sejle med færgen fra Malta til Gozo, der har en frodig vegetation, et blidt bølgende bakkelandskab og stejle klipper. Comino er den mindste ø. Der er færgeforbindelse herfra til Malta og Gozo.

Indrejsebestemmelser for danske statsborgere:

Malta har underskrevet den europæiske aftale af 13.12.1957 om regulering af persontrafik mellem Europarådets medlemslande. Passet skal være gyldigt under opholdets varighed. Danske provisoriske pas samt EU-nødpas anerkendes, og det samme gælder for forlængede danske pas. Det er dit eget ansvar at sikre, at du overholder et andet lands ind- og udrejseregler. Det er landets myndigheder, som fastlægger ind- og udrejsereglerne for landet, og det er dem, der kan afgøre, om du opfylder kravene. Derfor anbefales det, at du kontakter det pågældende lands myndigheder forud for din rejse for bl.a. at sikre, at dit pas er gyldigt og at du opfylder evt. visumkrav. Sådanne oplysninger kan du bl.a. få fra en ambassade eller et konsulat for det land, du skal rejse til.
Udenlandske statsborgere, herunder personer med dansk flygtningepas eller fremmedpas, opfordres til at søge oplysning ved en ambassade eller et konsulat for det land, de ønsker at besøge, da visumreglerne for oprindelseslandets statsborgere kan være gældende. TSS Travel Service Scandinavia AS bestræber sig på løbende at aktualisere alle informationer.

Valuta/banker/kreditkort:

Siden den 01.01.2008 har euroen været den officielle valuta på Malta. Vekselkurs (maj 2017):
1 DKK = 0,13 EURO, 1 EURO = 7,45 DKK
BANKERNES ÅBNINGSTIDER:
Man-fre kl. 08.30-12.30 og lør kl. 08.30-11.30. Nogle banker har længere åbningstider.
KREDITKORT
På de fleste hoteller og restauranter og i mange forretninger kan der betales med Visa, Mastercard, American Express og Diners Club. Detaljerede oplysninger fås hos udstederen af det pågældende kreditkort.
EC-/MAESTRO-kort
Med et EC-kort og PIN kan der hæves lokal valuta i pengeautomater over hele Europa. Kort med Cirruseller Maestro-symbol accepteres normalt også som betalingsmiddel. Nærmere oplysninger ved henvendelse til banker og andre pengeinstitutter.

Toldbestemmelser:

Ved indrejse til eller transit gennem Malta skal kontante beholdninger (uanset hvilken møntfod) eller let omsættelige værdier (obligationer, rejsechecks m.v.) svarende til 10.000 euro eller derover deklareres. Gaver til en værdi af max. 190 euro (ca. 1.400 DKK) må gerne indføres toldfrit i den personlige rejsebagage. Dertil hører også varer, der er blevet købt i taxfree-shoppen i ankomsthallen. Bemærk: Værdien af større gaver kan ikke fordeles på en gruppe, f.eks. på forskellige familiemedlemmer. Hvis værdien af de indførte varer overstiger 190 euro, skal der betales toldafgift (bestemt procentdel).
Disse regler gælder dog ikke for varer, der indføres til Malta fra EU-medlemslande. Hvis der kræves særtilladelse til at indføre bestemte genstande (f.eks. våben), vil disse blive opbevaret i tolden, indtil tilladelsen er givet. Yderligere oplysninger om toldbestemmelser o.lign. fås ved direkte henvendelse til Maltas ambassade, der kan give bindende oplysninger. Danske toldbestemmelser: Se skattevæsenets hjemmeside www.skat.dk eller ring til toldmyndighederne.

Særlige strafferetlige bestemmelser:

Det er strafbart at eje euforiserende stoffer i selv ganske små mængder. På Malta betragtes import af stoffer som udgangspunkt altid som “dealing“, dvs. som handel med stoffer, og straffes med fængsel i mindst 6 mdr. Ved indrejsen kan medbragte euforiserende stoffer afleveres i tolden, hvilket er straffefrit. Hvis handel med euforiserende stoffer påvises, venter der lange fængselsstraffe på op til 15 år.

Medicinske oplysninger:

Vaccination
Forud for rejsen skal det tjekkes, at de påkrævede vaccinationer for børn og voksne er i orden. Hvis man er særlig udsat på rejsen (f.eks. for aktuelle udbrud, manglende hygiejne, utilstrækkelig medicinsk behandling, særlige arbejdsmæssige eller sociale kontakter) bør man desuden overveje at blive vaccineret mod hepatitis A og B. Nærmere Solfølsomme personer bør under alle omstændigheder medbringe langærmede bluser, t-shirts m.v. og solcreme med høj beskyttelsesfaktor, idet solstrålingen og ozonbelastningen på Malta ligger langt over den danske. Om sommeren og i det tidlige efterår kan den fugtige varme godt være en belastning for hjerte og kredsløb, og om efteråret og vinteren kan det fugtige og kølige vejr fremkalde irritationer i luftvejene. På grund af klimaforholdene på Malta kan længere ophold på øen give reumatiske problemer. Postevandet er en blanding af grundvand og afsaltet havvand og bør ikke drikkes, medmindre det er blevet kogt grundigt forinden. Vi kan ikke garantere for rigtigheden og fuldstændigheden af de medicinske oplysninger og fralægger os desuden ethvert ansvar i tilfælde af skader. Du er altså ansvarlig for egen sundhed. Vi anbefaler derfor, at du tegner en rejsesygeforsikring.
Deltagelse med rullestol og / eller rollator er desværre ikke mulig.

Ingen garanti for rigtigheden af oplysninger/Status: maj 2017


Tilbage til Info & Tips

Forstørrelse: