Rejseanbefalinger Europa Asien Amerika Afrika

Landeinformationer Kroatien, Montenegro & Bosnien-Hercegovina

Landeinformationer Kroatien, Montenegro & Bosnien-Hercegovina

janfebmartsaprilmajjunijuliaugsepoktnovdec
ZAGREB111114172225282725221613
KØBENHAVN2371218222423201573

Generel bemærkning:

I det følgende finder du en informationsoversigt. Vær venligst opmærksom på, at indrejsebestemmelserne, den politiske og sundhedsmæssige situation verden over til enhver tid kan ændre sig, derfor anbefaler vi, at du orienterer dig inden din rejse. Inden afrejsen bør du læse Udenrigsministeriets rejsevejledninger (https://um.dk/rejse-og-ophold).

Statsform:

Kroatien: Parlamentarisk demokrati
Montenegro: Republik
Bosnien-Hercegovina: Demokrati med to stort set autonome enheder: Føderationen Bosnien og Hercegovina samt republikken Srpska

Hovedstad:

Kroatien: Zagreb
Montenegro: Podgorica
Bosnien-Hercegovina: Sarajevo

Religion:

Kroatien: 86 % katolsk, 4 % serbisk-ortodoks, 1 % muslimsk, 0,3 % evangelisk, 0,01 % jødisk
Montenegro: 72 % serbisk-ortodoks, 3,5 % katolsk, 16 % muslimsk
Bosnien-Hercegovina: 50,7 % muslimsk, 30,7 % serbisk-ortodoks, 15,2 % katolsk

Sprog:

Kroatien: Kroatisk; i områder med stærke etniske minoriteter også følgende officielle sprog: serbisk, italiensk, ungarsk.
Montenegro: Montenegrinsk (overvejende latinsk skrift, kyrillisk er dog også stadig udbredt). I den største del af denne befolkningsgruppes område er albansk skolernes officielle undervisningssprog. Eleverne der kan vælge mellem montenegrinsk og albansk.
Bosnien-Hercegovina: Bosnisk, kroatisk med latinsk alfabet, og serbisk med kyrillisk alfabet.

Klima:

Middelhavsklima ved Adriaterhavet, moderat kontinentalt klima inde i landet.

Lokal tid:

Mellemeuropæisk tidszone med sommer- og vintertid. Der er altså ingen tidsforskel i forhold til Danmark.

Elektricitet:

230 V, 50 Hz. Det er ikke nødvendigt med en adapter.

Telefon:

Landekoderne for samtaler fra Danmark til Kroatien er 00385, til Montenegro 00382 og til Bosnien-Hercegovina 00387. Ved samtaler til Danmark er landekoden 0045.

Indrejsebestemmelser for danske statsborgere:

Kroatien: Danske, norske, svenske og finske statsborgere kan indrejse med et pas, der skal være gyldigt under hele rejsen. https://mvep.gov.hr/.
Montenegro: Danskere kan indrejse ved at forevise pas, der skal være gyldigt under hele rejsen. For ophold på op til 90 dage kræves ingen visum. www.visit-montenegro.com/montenegro-visa-regimes/denmark/.
Bosnien-Hercegovina: Skandinaviske statsborgere kan opholde sig i Bosnien og Hercegovina i op til 90 dage. I forbindelse med indrejsen skal der forevises pas, der skal være gældende i mindst 3 måneder efter afrejsedagen. Forsøg på indrejse med ugyldig eller ikke accepteret dokumentation kan straffes med bøde. http://www.mvp.gov.ba.
Retsgyldige og/eller andre oplysninger vedr. indrejsebestemmelserne får du kun direkte på ambassaden eller hos et generalkonsulat i dit destinationsland.
Det anbefales statsborgere fra andre lande at kontakte deres ambassade vedrørende gældende indrejsebestemmelser. Du er selv ansvarlig for at ansøge om et eventuelt påkrævet visum samt at medføre det.
TSS er ikke ansvarlig, hvis du forsømmer dette. Vær venligst opmærksom på, at indrejsen er afhængig af immigrationsmyndighedernes godkendelse.

Rejseleder:

Vores rejseledere er meget veluddannede og informerer udførligt og detaljeret om land og folk, historie, kultur m.v. Desuden står de altid klar til at hjælpe eller vejlede dig, f.eks. i forbindelse med værelsesfordelingen. Glæd dig til at lære dem nærmere at kende på det første informationsmøde, hvor du bydes velkommen. På mødet får du alle de informationer du måtte ønske om rejsens forløb. Der er virkelig noget at se frem til: Vi har nemlig sammensat et meget alsidigt og afvekslende rejseprogram med utallige højdepunkter, der giver dig mulighed for at komme tæt på Kroatiens, Montenegros og Bosnien-Hercegovinas rige kultur, spændende landskaber og gæstfrie befolkning.

Ekstra pakker:

En lang række ydelser er allerede inkluderet i rejseprisen, og flere ydelser kan tilvælges. Vi anbefaler, at du tilvælger følgende pakketilbud. Du vil nyde godt af følgende virkelig gode særvilkår:
Nydelsespakke: Pakken indeholder halvpension med stor aftenbuffet med internationale specialiteter hver dag på den 7 dage lange studierejse: kun 1260,– DKK* pr. person.
Oplevelsespakke: Pakken indeholder ”Udflugt Mostar“, ”Perast & øen Lady Rock“ og ”Kotor bådtur“: kun 119,- € (ca. 890,– DKK*) pr. person.
* BEMÆRK! Beløbet betales på stedet i Euro. Beløbet angivet her i DKK er beregnet med valutakursen fra 2023-11-16. På stedet gælder den aktuelle valutakurs.

Statslige overnatningsskat:

I Kroatien, Bosnien-Herce-govina og Montenegro på 3 € (ca. 22 DKK) pr. person og pr. overnatning (gældende maj 2023).

Valuta/banker/kreditkort:

Kroatien: Kroatien er medlem af den europæiske møntunion; valutaen er således euro. Kurs (februar 2024): 1 DKK = 0,13 EUR; 1 EUR = 7,46 DKK
Montenegro: Montenegro er medlem af den europæiske møntunion; valutaen er således euro. Kurs (februar 2024): 1 DKK = 0,13 EUR; 1 EUR= 7,46 DKK.
Bosnien-Hercegovina: Valuta er den Convertible Mark (BAM). 1 mark = 100 fening. Kurs (februar 2024): 1 DKK = 0,26 BAM; 1 BAM = 3,81 DKK.
Kroatien: De fleste hoteller, restauranter, tankstationer og butikker accepterer kreditkort. At hæve kontanter er muligt i de fleste hæveautomater , der accepterer EC-Maestro-Card eller kreditkort.
Montenegro: Gængse kreditkort accepteres i hele landet. Der findes hæveautomater mange steder. Brug af V-Pay og Maestro-kort er begrænset. De kan kun bruges i få hæveautomater til at hæve kontanter, men ikke til almindelig betaling.
Bosnien-Hercegovina: Der kan hæves kontanter i hæveautomater ved at bruge kreditkort + PIN-kode. Hoteller, restauranter og butikker accepterer i stadig højere grad kreditkort, det anbefales dog at betale kontant. For at undgå problemer ved betaling, anbefales det at medføre mindre pengesedler. Offentlige institutioner (f.eks. postvæsenet) accepterer kun betaling i BAM.

Toldbestemmelser:

Kroatien: For varer til personlig brug er der en øvre grænse, hvor der ikke skal betales told og hvor varerne ikke skal deklareres til toldmyndighederne. Du kan få mere at vide om de præcise mængder hos de kroatiske toldmyndigheder (https://carina.gov.hr/). Værdien af de varer, der ønskes indført, må ikke overskride 430 EUR pr. person, der rejser ind i landet med fly. Fra 10000 EUR (eller tilsvarende anden valuta) skal kontanter og checks tilmeldes skriftligt. Ved indførsel eller transit af genstande, der kan bruges til angreb, f.eks. peberspray eller knive, skal disse altid fremvises. Overtrædelser straffes med høje bøder.
Montenegro: Ind- og udførsel af valuta på op til 10000 EUR (eller tilsvarende anden valuta) er tilladt. Varer til personlig brug kan midlertidigt indføres toldfrit, skal dog udføres igen. Ved bestemte genstande (kameraer, bærbare pc‘er) er der en talmæssig begrænsning. Ved følgende varer er der begrænset toldfri indførsel: Alkohol (2 l vin eller 1 l spiritus over 22 %), tobaksvarer (200 cigaretter eller 50 cigarer eller 250 g rygetobak), parfume eller eau de toilette (50 g).
Bosnien-Hercegovina: Valuta kan deklareres, det er dog ikke udtrykkeligt påbudt. Personer, der er i besiddelse af et våben, afvises ved grænsen.
Ved indførsel af cigaretter og alkohol gælder de samme bestemmelser som i de øvrige EU-lande.
BEMÆRK: Hvis du har købt varer i et land uden for EU og mellemlander med fly i et EU-land på vej hjem, gælder reglerne for varer købt i landet uden for EU. Hvis en af dine varer har en værdi på mere end 3.250 DKK (eller 2.250 DKK), skal du betale told og afgifter af hele varens værdi. I tolden bliver du bedt om at vise kvitteringer for dine køb. Husk derfor at gemme kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har købt og betalt. Nærmere oplysninger vedr. toldregler for indførsel af varer til Danmark, se: www.skat.dk.

Sikkerhedshenvisninger:

Der er relativt færre småkriminelle i byerne end i mange andre europæiske storbyer. Turister bør dog også her være opmærksom. Europæiske kørekort og rejsedokumenter samt rejsedokumenter med europæiske opholdstilladelser er eftertragtede tyvekoster.

Strafferetlige bestemmelser:

Kroatien: Der foreligger ingen særlige anvisninger.
Montenegro: Fra 01.01.2006 er seksuelle aktiviteter med mindreårige strafbare. Køb, salg eller besiddelse af narkotika straffes hårdt. Det gælder også mindre mængder til eget forbrug.
Bosnien-Hercegovina: Det er forbudt at fotografere bestemte bygninger og institutioner. Skilte gør opmærksom på dette forbud (bl.a. den amerikanske ambassade i Sarajevo). En tilsidesættelse kan straffes med bøde.

Medicinske oplysninger:

Tjek mindst 8 uger inden din rejse udenrigstjenestens aktuelle medicinske oplysninger om det pågældende land (https://rejse.ssi.dk/). Hver side om det pågældende land indeholder bl.a. oplysninger om vaccinationsanbefalinger, aktuelle sundhedsricisi eller sygedomsudbrud samt oplysninger om lægehjælp i udlandet. Ved at være opmærksom på, at du ved god hygiejne i forbindelse med indtagelse af mad og drikkevarer samt ved god beskyttelse mod myg kan undgå diarré og andre infektionssygdomme. Vi kan dog ikke tage ansvar for korrekt og komplet medicinsk information eller for eventuelle skader. Du er selv ansvarlig for dit helbred.

Medicinsk behandling:

Kroatien: Det er muligt at få akut lægehjælp med det danske blå EU-sygesikringskort. Eventuelt skal det ydes ekstrabetaling. I enkelte tilfælde skal behandlingen betales straks; her anbefales det at få udstedet en udspecificeret faktura. Udgifter til hjemtransport overtages ikke af den almindelige sygesikring; det anbefales derfor at tegne en privat rejsesygeforsikring. Ud over de praktiserende læger findes der mange steder sundhedscentre (”Dom Zdravlja“). De fleste sygehuse med ambulant behandling er private.
Montenegro: Lægehjælp efter dansk standard kan ikke altid garanteres. Også sygehusene har ikke altid det påkrævede udstyr og er nogle gange ikke i stand til at yde fyldestgørende hjælp til patienter med særlige sygedomme. Hygiejnen er som regel ikke tilstrækkelig.
Bosnien-Hercegovina: Lægehjælpen i landet kan i mange henseender være problematisk. Navnlig uden for de store byer er der kun få læger, der taler engelsk.
Det anbefales at tegne en international sygeforsikring inkl. hjemtransport til Danmark, fordi Montenegro og Bosnien-Hercegovina ikke er medlem af EU.
Kunden skal sikre sig, at dennes fysiske og psykiske tilstand er forenelig med den ønske rejse. Denne skal søge oplysninger om den fysiske bevægelighed og psykiske uafhængighed i forbindelse med rejsen.

Ingen garanti for rigtigheden af oplysninger/Status: februar 2024


Tilbage til Info & Tips