Landeinformationer (Nord)-Cypern 15T

Landeinformationer (Nord)-Cypern

 janfebmartsaprilmajjunijuliaugsepoktnovdec
NICOSIA161719232933353533292318
KØBENHAVN2371218222423201573

Cypern:

Øen Cypern ligger i det østlige middelhavsområde og er den tredjestørste middelhavsø efter Sicilien og Sardinien. Geografisk hører øen med til Asien, men politisk og kulturelt hører den under Europa. Cypern har været delt siden 1974. Den internationalt anerkendte Republik Cypern kontrollerer kun den sydlige del af øen, der er adskilt fra den nordlige del gennem en demarkationslinje, den såkaldte grønne linje/green line. Indtil videre er det kun Tyrkiet, der har anerkendt den nordlige del af Cypern som selvstændig stat. Den tyrkiske republik Nordcypern udgør lidt over en tredjedel af hele øen. Tæppe-, smykke- og læderhåndværket har altid udgjort en vigtig del af den orientalske kultur, og derfor lægger vi på vores tur bl.a. også vejen forbi en smykkefabrik, en læderhandel og et moderne tæppeknytteværksted, hvor vi får mere at vide om, hvordan man har fremstillet de håndknyttede tæpper gennem mange generationer. På rundvisningen oplever vi, hvordan man laver silketrådene og farver ulden og hvordan det filigrane og tidskrævende arbejde med tæppeknytningen foregår. Efter rundvisningen på de forskellige steder vil der være lejlighed til at se nærmere på kunstværkerne og produkterne i 1-2 timer. På Cypern er det helt almindeligt at forhandle om prisen, men er du ikke interesseret i at købe noget, må du bare melde klart ud. I indkøbscentre og supermarkeder pruttes der ikke om prisen, heller ikke de steder, hvor de lokale landmænd sælger deres grøntsager. I Nordcypern giver man normalt drikkepenge. Ligesom i USA udgør de en del af lønnen i servicefagene, og samtidigt er de et udtryk for påskønnelse af god service. Stuepigen på hotellet får normalt ca. 4 DKK pr. nat, mens det er almindeligt at give restaurantpersonalet eller taxachaufføren ca. 10% af fakturabeløbet. I forretninger betales der ingen drikkepenge. I forbindelse med grupperejser anbefales det at give guiden ca. 15 DKK pr. dag/person og chaufføren 7-15 DKK pr. dag/person, men naturligvis er det altid op til en selv, om man ønsker at give drikkepenge, og i givet fald hvor meget.

Trafik:

Den tyrkiske republik Nordcypern har venstrekørsel.

Lokal tid:

Nordcypern er en time foran Danmark hele året.

Elektricitet:

240 V, adapter er påkrævet.

Telefon:

Landekoden for Nordcypern er 0090, som indtastes foran det nummer, du ønsker at ringe til (evt. bortfalder det første 0 i områdenummeret). Når der ringes til Danmark, indtastes 0045 foran det 8-cifrede telefonnummer.

Indrejsebestemmelser for danske statsborgere:

Der kræves ingen visum ved indrejsen til Nordcypern. Ved grænseovergangen udstedes automatisk et gratis besøgsvisum, der gælder i 90 dage. Desuden skal du medbringe dansk pas, som er gyldigt i mindst 6 måneder fra indrejsedatoen. Yderligere informationer på: http://mfa.gov.ct.tr/consular-info/visa-regulations/. Det anbefales, at rejsende, som ikke er danske statsborgere, indhenter oplysninger om de for dem gældende visumog pasregler på den ambassade. TSS Travel Service Scandinavia AS bestræber sig på løbende at aktualisere alle informationer. Normalt er det ikke noget problem for EU-borgere med gyldige rejsepapirer at passere den grønne linje, der adskiller den nordlige og den sydlige del af øen, ved de dertil indrettede overgangssteder. Der vil normalt heller ikke være vente- eller opholdstider. Ved overgangene foretages der identitetskontrol (rejsepas) i begge retninger.

Rejseleder:

Vores rejseledere er meget veluddannede og informerer udførligt og detaljeret om land og folk, historie, kultur m.v. Desuden står de altid klar til at hjælpe eller vejlede dig, f.eks. i forbindelse med værelsesfordelingen. Glæd dig til at lære dem nærmere at kende på det første informationsmøde, hvor du bydes velkommen. På mødet får du alle de informationer du måtte ønske om rejsens forløb. Der er virkelig noget at se frem til: Vi har nemlig sammensat et meget alsidigt og afvekslende rejseprogram med utallige højdepunkter, der giver dig mulighed for at komme tæt på Nordcyperns rige kultur, spændende landskaber og gæstfrie befolkning. En lang række ydelser er allerede inkluderet i rejseprisen, og flere ydelser kan tilvælges. Du vil nyde godt af følgende virkelig gode særvilkår:
Nydelsespakke: Pakken indeholder stor aftenbuffet med internationale specialiteter hver dag på den 7 dage lange studierejse
Oplevelsespakke: Pakken indeholder følgende udflugter: udflugt til Gecitköy-dæmningen, den antikke by Soli & Mamas-kirken, besøg af korsriddernes borg Skt. Hilarion, Cypriotisk aften med underholdningsprogram.

Valuta/banker/kreditkort:

Den tyrkiske valuta hedder Tyrkiske Lira (TRY). Kurs (februar 2020) 1 DKK = 0,87 TRY; 1 TRY = 1,13 DKK.
Euro- og rejsechecks accepteres af de fleste banker, hoteller og vekselbureauer. Kontanter kan veksles i bankerne i den almindelige åbningstid. Bankernes åbningstid: om sommeren ma til fr kl. 8:00 – 12:00, om vinteren ma til fr kl. 8:00 – 12:00 og kl. 14:00 – 16:00.
BEMÆRK: Pas på, når du benytter betalingskort, idet der tidligere er sket svindel med kreditkort, hvor kortene og PINkoden skimmes og der efterfølgende hæves i pengeautomaterne med falske kort. Derfor anbefales det at holde godt øje med betalingskortene og bruge den anden hånd til at skærme for koden, når denne tastes ind. Ved brug af betalingskort med PIN-kode på vekslingskontorerne manes ligeledes til forsigtighed.

Toldbestemmelser:

For turister gælder følgende bestemmelser: Der er ingen begrænsning for indførsel af udenlandsk valuta. Udførsel af valuta er tilladt op til et samlet beløb på 5000 USD eller tilsvarende beløb i tyrkiske lira. Rejsende må ind- og udføre personlige smykkegenstande til en samlet værdi af 15000 USD. Værdi herudover skal deklareres ved indrejsen. Ved køb af smykker i Tyrkiet kræves købsdokumentation.
I øvrigt må følgende varer indføres ved indrejsen til Nordcypern (gælder pr. person, dog ikke for transitrejsende): Personlige ejendele: Varer til personlig brug inkl. medicinsk udstyr og medicin samt gaveartikler op til en samlet værdi af 300 euro (børn under 15 år op til 145 euro).
Nærmere oplysninger om de for Nordcypern gældende toldbestemmelser fås ved henvendelse til de respektive ambassader. Nærmere oplysninger vedr. toldregler om indførsel af varer til Danmark, se: www.skat.dk.
Risiko for straf: I begge lande idømmes der hårde straffe for køb, besiddelse og udførsel af ”kultur- og naturværdier”, da disse betragtes som statslig ejendom. Turister, der ikke overholder disse regler, risikerer flere måneders varetægtsfængsling og betaling af store kautionsbeløb (aktuelt ca. 9000 euro), også i tilfælde, hvor det drejer sig om antikviteter eller gammelt udseende genstande af tilsyneladende ringe værdi. Derfor advares der udtrykkeligt imod at købe f.eks. antikviteter, gamle mønter, fossiler m.v. af lokale handlende eller selv at medbringe disse.
OBS: I nærheden af bufferzonen og foran militæranlæg er der på hele Cypern absolut forbud mod fotografering; ikke altid henviser skiltning tydeligt til dette forbud.

Medicinske oplysninger:

Der kræves ingen obligatoriske vaccinationer ved indrejse til Nordcypern. Det er dog vigtigt at være godt beskyttet mod stivkrampe og polio og evt. også hepatitis. Pas på rå madvarer, upasteuriserede mælkeprodukter (f.eks. nymalket mælk, is) samt frugt, der ikke kan skrælles. Drik ikke vand fra vandhanen og undgå isterninger i drikke! En god tommelfingerregel er at give afkald på madvarer, der ikke kan koges eller skrælles! Medicin, der er receptpligtig i Danmark, vil normalt også være det i Nordcypern, men her er man mindre striks med det. Der findes sygehuse og mange lægekonsultationer i alle større byer og turistområder. Hverken det gule sundhedskort (den offentlige rejsesygesikring) eller det blå sundhedskort (EU-sygesikringskortet) dækker sygdom eller ulykke i Nordcypern. Det anbefales derfor, at man som rejsende i Nordcypern. Alle danskere, der rejser til eller opholder sig i Nordcypern opfordres derfor til at tegne en privat rejsesygeforsikring.
Kunden skal sikre sig, at dennes fysiske og psykiske tilstand er forenelig med den ønske rejse. Denne skal søge oplysninger om den fysiske bevægelighed og psykiske uafhængighed i forbindelse med rejsen.

Ingen garanti for rigtigheden af oplysninger/Status: februar 2020


Tilbage til Info & Tips

Forstørrelse: