Rejseanbefalinger Europa Asien Amerika Afrika

Landeinformationer Rhodos / Tyrkiet

Sammenligning af de højeste temperaturer

janfebmartsaprilmajjunijuliaugsepoktnovdec
RHODOS141516192326303028251917
KØBENHAVN2351015202321171251

Vigtig oplysning:

På grund COVID-19 pandemien gælder i øjeblikket i alle rejselande landespecifikke, forskellige bestemmelser og hygiejneforskrifter, som kan blive ændret med kort varsel. Også indrejsebestemmelserne kan ændres med kort varsel. Derfor har vi samlet de vigtigste oplysninger til din TSS-rejse til dig på https://www.tss-travel.dk/rejs-sikkert/. Oplysningerne kontrolleres og opdateres selvfølgeligt regelmæssigt. Se også Udenrigsministeriets hjemmeside (https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/coronavirus/) før afrejse.

Beliggenhed:

Rhodos: Fjerdestørste græsk ø, hører til Dodekanes-øgruppen | Tyrkiet: Beliggende ved Middelhavet ved den europæisk-asiatiske grænse

Statsform:

Grækenland: Parlamentarisk republik | Tyrkiet: Republik / parlamentarisk republik

Hovedstad:

Grækenland: Athen (ca. 665.000 indbyggere) | Tyrkiet: Ankara (ca. 5,5 mio. indbyggere)

Religion:

Grækenland: 97% Ortodoks | Tyrkiet: 98% Islam

Sprog:

Grækenland: Landets sprog Nygræsk | Tyrkiet: Landets sprog Tyrkisk

Klima:

Grækenland: solrigt middelhavsklima | Tyrkiet: varmt middelhavsklima

Lokal tid:

Tidsforskellen mellem Danmark og Rhodos er +1 time hele året , mellem Danmark og Tyrkiet +1 time om sommeren og +2 timer om vinteren.

Elektricitet:

Grækenland: 230 V vekselstrøm, i nogle områder 110 V jævnstrøm. Du har ikke brug for en adapter | Tyrkiet: Netspændingen svarer til 220 V, 50 HZ.

Telefon:

Landekoden for Grækenland / Tyrkiet er 0030 / 0090, og nullet foran det lokale telefonnummer bortfalder. Hvis du vil ringe til Danmark, tryk venligst 0045 og derefter det 8-cifrede telefonnummer.

Land og folk:

Kun få lande har en så spændende historie at byde på som Grækenland og Tyrkiet. Rejsen i Tyrkiet omfatter et besøg af de tyrkiske basarer, hvor du kan få et indtryk af den orientalske atmosfære. Fremstilling af tæpper, smykker og lædervarer har – til dels i århundreder – været en fast del af den orientalske kultur. Derfor besøger vi på vores rundrejse også et smykkeværksted, en læderforretning og et traditionelt tæppeværksted. Her kan du få mere at vide om den tyrkiske tæppeknytnings kunst og opleve, hvordan de håndknyttede tæpper er blevet produceret i generationer. Der vil være en demonstration af, hvordan silketrådene forarbejdes, hvordan uld farves og hvordan den filigrane og meget tidskrævende knytning med det kendte ”Tyrkiske Knob” foregår. I alle værksteder har du 1-2 timers tid til at kigge på kunsthåndværket og produkterne. Her er det at prutte om prisen en del af den græske kultur. Hvis ikke du er interesseret i at købet noget, accepterer de handlende et nej tak. I varehuse og supermarkeder pruttes der ikke om prisen. Det gælder også for markederne, hvor de regionale landmænd sælger deres grøntsager.
I Tyrkiet og i Grækenland er det almindeligt at give drikkepenge. Ligesom i USA er drikkepenge i servicefagene en del af lønnen. Desuden symboliserer de en værdsættelse af den service, der ydes. Stuepigen på hotellet kan man give 1 – 2 € (ca. 7,45 – 15 DKK) pr. overnatning. I en restaurant eller taxa er det almindeligt at give ca. 10% af det beløb, der skal betales. I forretninger giver man ingen drikkepenge. På grupperejser anbefales det at give guiden ca. 2 € (ca. 15 DKK) pr. dag og person og buschauffører 1 – 2 € (ca. 7,45 – 15 DKK) pr. dag og person. Men naturligvis bestemmer man selv, om man ønsker at give drikkepenge, og hvor meget man vil give.

Indrejsebestemmelser for danske statsborgere:

Danskere, der rejser i Tyrkiet og Grækenland, skal medbringe et pas, der er gyldigt 150 dage (ca. 5 måneder) efter indrejse. Visumfri indrejse i op til 90 dage er muligt. For flere oplysninger om aktuelle visumog pasregler kontakt venligst den græske eller tyrkiske ambassade i København: http://www.mfa.gr/en/visas eller http://copenhagen.emb.mfa.gov.tr/Mission. Andre landes statsborgere anbefales at kontakte deres ambassader vedrørende gældende indrejsebestemmelser. Du er selv ansvarlig for at ansøge om et eventuelt påkrævet visum samt at medføre det.
TSS er ikke ansvarlig, hvis du forsømmer dette. Vær venligst opmærksom på, at indrejsen er afhængig af immigrationsmyndighedernes godkendelse.
TSS Travel Service Scandinavia AS kan ikke holdes ansvarlig for fuldstændigheden og aktualiteten af webstedets indhold.

Rejseleder:

Vores rejseledere er meget veluddannede og informerer udførligt og detaljeret om land og folk, historie, kultur m.v. Desuden står de altid klar til at hjælpe eller vejlede dig, f.eks. i forbindelse med værelsesfordelingen. Glæd dig til at lære dem nærmere at kende på det første informationsmøde, hvor du bydes velkommen. På mødet får du alle de informationer du måtte ønske om rejsens forløb. Der er virkelig noget at se frem til: Vi har sammensat et meget varieret rejseprogram med utallige højdepunkter, så du kan lære landets rige kultur, de spændende landskaber og den gæstfri befolkning at kende.

Ekstra pakker:

En lang række ydelser er allerede inkluderet i rejseprisen, og fl ere ydelser kan tilvælges. Vi anbefaler, at du tilvælger følgende pakketilbud. Du vil nyde godt af følgende virkelig gode særvilkår:
Nydelsespakke: Pakken indeholder halvpension med stor aftenbuffet med internationale specialiteter hver dag på den 7 dage lange studierejse: kun 1110,– DKK* pr. person i stedet for 1260,– DKK¹.
Oplevelsespakke: Pakken indeholder ”Didim & Tire“, ”Sirince Village“ og ”Græsk taverne med græsk dans og musik“ kun 740,– DKK pr. person i stedet for 960,– DKK¹.
* Ved booking på destinationen kan pakkepriserne variere.
¹ Denne pris for Nydelsespakken / Oplevelsespakken relaterer til vores samarbejdspartners normale pris (www.nbktouristic.com).

Byafgift:

I Grækenland betaler turister en byafgift på op til 4,– € (ca. 30 DKK) pr. værelse og overnatning (april 2023).

Valuta / banker / kreditkort:

Grækenland: Grækenland er medlem af EU. Den officielle valuta er euro. Kurs (april 2023): 1 DKK = 0,13 EUR, 1 EUR = 7,45 DKK.
Bankernes åbningstider er mandag til torsdag kl. 8.00 – 14.00 og fredag kl. 8.00 – 13.30. I de større byer kan bankerne have længere åbent. De mest gængse internationale kreditkort, f.eks. Visa, MasterCard og American Express, accepteres stort set overalt. Med det tyske EC-kort + PIN-kode kan man mod gebyr hæve kontanter fra hæveautomater. Også kort med Cirrus- eller Maestro-logo accepteres som betalingsmiddel. PAS PÅ: Pas på, når du benytter betalingskort, idet der tidligere er svindlet med kreditkort: Det forsøges ubemærket at kopiere de rejsendes kort og afl ure PIN-koden for efterfølgende at hæve penge med falske kort. Derfor anbefales det, at man ikke mister betalingskortet af syne, når man betaler med kort, og at skærme med hånden, når koden indtastes. Ved brug af betalingskort med PIN-kode på vekselkontorerne manes ligeledes til forsigtighed.
Tyrkiet: Den tyrkiske lira (TRY) blev genindført den 01.01.2009. Kurs: (april 2023) 1 dansk krone (DKK) = 2,82 tyrkiske lira; 1 tyrkisk lira (TRY) = 0,35 danske kroner (DKK).
Veksling af valuta kan ske i bankernes åbningstid. På alle større hoteller kan der ligeledes veksles penge. Bankernes åbningstid: Man-fre kl. 8.30 – 12.30 og kl. 13.30 – 17.30. Der kan hæves penge i pengeautomaterne med internationale kreditkort som f.eks. Visa, Mastercard, American Express, der normalt også accepteres som betalingsmiddel på de store hoteller, i forskellige forretninger og internationale biludlejningsfirmaer.
BEMÆRK: Ved betaling med bank- eller kreditkort kan der være en risiko for svindel, hvor kriminelle i al ubemærkethed kopierer bankkortet og aflæser PIN-koden (skimming) for så at hæve penge med falske kreditkort. Derfor anbefales det, at rejsende holder nøje øje med deres kort og skærmer godt af med hånden, når koden indtastes. Der manes ligeledes til forsigtighed ved brug af bank- og kreditkort med PIN-kode på vekslingskontorer.

Toldbestemmelser:

Grækenland: Ind- og udførsel af varer er omfattet af EU-bestemmelserne. Principielt er der ingen varekontrol, men det udelukker ikke stikprøvekontroller i forbindelse med politiovervågning af grænserne og den politimæssige kontrol af trafikken over grænsen. Du finder yderligere oplysninger vedrørende indførsel af varer hos indrejselandets ambassade. Det er kun der, du får retsgyldig information. Du finder danske toldbestemmelser på Skats hjemmeside www.skat.dk eller ved at ringe til Skat.
Tyrkiet: For turister gælder følgende bestemmelser: Der er ingen begrænsning for indførsel af udenlandsk valuta. Udførsel af valuta er tilladt op til et samlet beløb på 5.000 USD eller tilsvarende beløb i tyrkiske lira. Rejsende må indog udføre personlige smykkegenstande til en samlet værdi af 15.000 USD. Værdi herudover skal deklareres ved indrejsen. Ved køb af smykker i Tyrkiet kræves købsdokumentation. I øvrigt må følgende varer indføres ved indrejsen til Tyrkiet (gælder pr. person, dog ikke for transitrejsende): Personlige ejendele: Genstande til personlig brug inkl. medicinsk udstyr og medicin samt gaveartikler op til en samlet værdi af 300 € (ca. 2.235 DKK).
I tolden bliver du bedt om at vise kvitteringer for dine køb. Husk derfor at gemme kvitteringerne, så du kan dokumentere, hvad du har købt og betalt. Nærmere oplysninger vedr. toldregler for indførsel af varer til Danmark, se: www.skat.dk.

Sikkerhedshenvisninger:

Tyrkiet: Danskere, der opholder sig i Tyrkiet eller vil rejse til landet, anbefales generelt løbende at holde sig orienteret vedrørende sikkerhedssituationen via disse rejseog sikkerhedshenvisninger samt medierne. Forsamlinger, også på offentlige pladser og foran turistattraktioner, samt ophold i nærheden af regerings- og militærbygninger skal undgås. Som følge af det mislykkede, voldelige kupforsøg kan der forekomme lejlighedsvise, aggressive angreb fra tilhængere af politiske lejre mod angiveligt anderledes tænkende. Det tilrådes på det kraftigste at være opmærksom på sådanne eskaleringer og omgående søge mod et sikkert sted.

Strafferetlige bestemmelser:

Grækenland: I Grækenland er der hårde straffe for køb, besiddelse, distribution samt im- og eksport af rusmidler – også mindre mængder til personligt brug. Fotografering af militære anlæg og vigtige civile anlæg (lufthavne, havne) er forbudt på grund af fare for spionage. Overtrædelser pålægges strafansvar, det gælder også EU-borgere. Ved tyveri, forsætlig eller uagtsom beskadigelse, illegal udgravning og fjernelse fra findestedet (dvs. uden tilladelse eller anmeldelse til myndighederne) af arkæologiske fund må også mod udlændinge afhængigt af gerningens alvor regne med op til flerårige fængselsstraffe.
Tyrkiet: I Tyrkiet straffes køb, besiddelse og eksport af ”kultur- og naturgenstande“ hårdt (fængelsstraf op til 10 år), da de betragtes som statens ejendom. Ved overtrædelse risikerer også turister flere måneders varetægtsfængsel og høje kautioner (aktuelt ca. 9.000 € – ca. 67.000 DKK), selv hvis der er tale om antikviteter eller gammelt udseende genstande af tilsyneladende ringe værdi. I enkelte tilfælde blev der givet fængselsstraf. Derfor advarer vi på det kraftigste mod at købe f.eks. antikviteter, gamle mønter eller fossiler fra handlende eller selv at tage dem med. Det frarådes på det kraftigste at fremsætte politiske ytringer mod den tyrkiske stat eller at udvise sympati med terrororganisationer. Mere information på: www.um.dk.

Medicinske oplysninger:

Tjek mindst 8 uger inden din rejse udenrigstjenestens aktuelle medicinske oplysninger om det pågældende land (https://rejse.ssi.dk/). Hver side om det pågældende land indeholder bl.a. oplysninger om vaccinationsanbefalinger, aktuelle sundhedsricisi eller sygedomsudbrud samt oplysninger om lægehjælp i udlandet.
Vær forsigtig, når du fortærer ukogt mad, upasteuriserede mælkeprodukter (f.eks. frisk mælk, is) samt frugt, der ikke kan skrælles. Undgå venligst at drikke vand fra hanen samt isterninger i drikkevarer. Tommelfingerregel: Spis ikke mad, der ikke kan koges eller skrælles!

Medicinsk behandling:

Grækenland: I Grækenland har alle personer, der er lovpligtigt forsikret i Danmark, krav på – meget presserende – behandling hos læger og tandlæger, på hospitaler etc., der er godkendt af den udenlandske, lovpligtige sundhedsforsikringsinstitution. Grækenland er medlem af EU, og når du rejser inden for EU, vil du været dækket af det blå EU-sygesikringskort. Uafhængigt heraf anbefales det på det kraftigste at tegne en rejsesygeforsikring, der gælder under udlandsopholdet og dækker risici, der ikke er omfattet af den lovpligtige forsikring.
Tyrkiet: Mulighederne for lægebehandling landets større byer og i turistområderne er tydeligt blevet bedre i løbet af de seneste år. Navnlig det store antal privathospitaler sikrer et tilnærmelsesvist europæisk niveau. Lægehjælpen på landet kan mange steder ikke sammenlignes med vesteuropæisk standard og kan være problematisk med hensyn til teknik, udstyr og hygiejne. En eventuel sygesikring (international sygeforsikring) er ofte ikke tilstrækkelig. Derfor anbefales det udtrykkeligt at tegne en privat rejsesygeforsikring og en pålidelig hjemtransportforsikring. Privathospitaler plejer at kræve kreditkort med tilstrækkelig dækning eller kontanter, inden behandlingen påbegyndes. Det anbefales at medbringe et lille privat rejseapotek, der på rejse kan beskyttes mod de høje temperaturer. Få gerne individuel rådgivning hos en læge med tropemedicin som speciale eller lignende.

Kunden skal sikre sig, at han/hun både fysisk og psykisk kan klare rejsen og herudover indhente alle nødvendige informationer om hvad rejsen evt. indebærer af udfordringer.

Ingen garanti for rigtigheden af oplysninger/Status: april 2023


Tilbage til Info & Tips