Rejseanbefalinger Europa Asien Amerika Afrika

05.05.2012

Hulekirker og underjordiske byer midt i et helt enestående landskab

Helga og Bernhard Maiers rejse gennem Kappadokien

Denne solopgang vil vi huske resten af vores liv. I en varmluftballon svævede vi over Göreme-dalen i den centrale del af Tyrkiet.

Dybt under os kunne vi se Kappadokiens endeløse vidder. Slugterne og de bizarre kegleformede klipper, som de lokale indbyggere betegner som ”fe-kaminer”, reflekterede dagens første lysstråler. Flere og flere balloner steg op mod den blå himmel. Vi havde halvanden time til at nyde dette storslåede syn. Kappadokien er et magisk sted, og det var virkelig en overvældende oplevelse!

Vidnesbyrd fra de første kristne

“På sporet af apostlene“, sådan lød mottoet for vores rundrejse. I Kappadokien finder man spor efter de første kristne, for her grundlagde missionæren og apostlen Paulus fra Tarsus en række kristne menigheder i det første århundrede.

Især i friluftsmuseet i Göreme finder man spor fra kristendommens tidlige periode i form af fantastiske hulekirker. Omkring ti kirkerum er tilgængelige for publikum. De er forskellige i størrelsen og er blevet udsmykket på forskellige tidspunkter. Væggene er dels udsmykket med meget enkle ornamentale billeder fra det 8.-9. årh. og dels med mere overdådige billeder, der fylder hele rummet.

Ikoner af tufsten

I den bedst bevarede af kirkerne, den “Mørke Kirke” fra det 11. eller 12. årh., er næsten hele Jesus´ liv fremstillet i billedform! Det mest fantastiske er næsten, at de imponerende hvælvinger ikke er blevet bygget, men hugget ud af den bløde tufsten.

Byer under jorden

Ud over hulekirkerne finder man også underjordiske byer, der er op til otte etager dybe. For enden af de lange gange ligger der små sovekamre, køkkener og kapeller. Byer som Derinkuyu og Saratli fungerede som tilflugssted for de første kristne, men nogle af dem er meget ældre.

Vi var endda så heldige, at vi fik mulighed for at overnatte på et hulehotel. Også hotellets restaurant lå dybt nede mellem klipperne. Om aftenen fik vi serveret regional vin og grøntsager, der har de bedste vækstbetingelser på den frugtbare vulkanjord. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at vi gerne vil besøge Kappadokien igen!


Tilbage til oversigten