Rejseanbefalinger Europa Asien Amerika Afrika

27.06.2019

Westcoast Kids smiler stadig

Sådan støtter TSS aktivt et smukt tandlægeprojekt i Sydafrika
Ca. 160 km nord for Kapstaden – på Sydafrikas smukke vestkyst – ligger den lille by Paternoster. Her bor mange familier på kanten af et eksistensminimum. For børnene betyder det bl.a.:
Lægehjælpen er ikke tilstrækkelig. Heller ikke tandlægehjælpen. Ud af de 300 børn på den eneste skole i byen har 95% derfor et akut behov for tandlægehjælp. Derfor er hjælpeprojektet „Westcoast Kids“ en stor velsignelse for børnene

Hertil hører frem for alt det engagement, den store tandlægepraksis KU64 i Berlin udviser. I de seneste ti år er specialister herfra rejst til Paternoster i mindst en uge i januar eller februar. Formålet er at behandle børn, så de kan bevare deres tænder. De unge elever vejleder om korrekt mundhygiejne, så skaderne ikke bliver større; med andre ord: Forebyggelse.

Turisme kan være godt for noget

Hjælperne arbejder frivilligt og ulønnet og finansieres af opsparede midler. Virksomheden RSD-rejser, som er en del af TSS, har givet et bidrag på 10.000 Euro i forbindelse med 10-års projektjubilæet. samt bl.a. kuglepenne og nøglebånd som små gaver til de unge patienter. For den tyske RSD-direktør Horst Zsifkovits er dette tandlægeprojekt særligt vigtigt: „Det er et pragtfuldt eksempel på, hvordan turismen i fattige områder af verden kan være en hjælp og bringe forskellige lande sammen“.
Vil RSD også støtte „Westcoast Kids“ i de kommende år? Horst Zsifkovits: „Det er jeg sikker på!“

„Et enkelt smil kan ændre verden. Vi vil give børnene i Paternoster smilet tilbage“, siger tandlæge dr. Stephan Ziegler. Chefen for tandlægepraksis K64 var også med sidste gang. Han vil især gerne takke for RSDs engagement: „For os var det en enorm støtte, som vi virkelig havde brug for! Meget kunne etableres, som også kunne fortsætte efterfølgende, og som vi kan bygge på i de kommende år“. Fjernsynshold har fulgt projektet. På den måde kan mange tilskuere følge med i, hvordan tandlægehjælpen virker på stedet. Hvordan eleverne først hilser hjerteligt på de fire tandlæger og deres seks assistenter fra Berlin med en fællesdans. Hvordan Stephan Ziegler og hans team indretter en provisorisk børnetandlægeklinik med det medbragte udstyr – i kirken. Og hvordan de måtte improvisere og arbejde under vanskelige forhold.

Vis, hvordan man børster tænder

De unge sydafrikanere kommer derefter ind i behandlingscenteret. De er nysgerrige, lidt generte, mange af dem også ængstelige. Ikke overraskende. „Ikke godt, ikke godt, ikke godt“. Det er ofte den første diagnose, når dr. Frank Schreiber gennemgår de små patienters tandrækker. „Det går mig på. Det er et barn. Hvor er det trist“, siger tandlægen fra KU64-teamet. Han og kollegaerne skal fylde gennemsnitligt 2,5 huller hos hver patient. Vi skal redde tænder, der normal trækkes ud i Sydafrika. Også fordi de fleste børn i treårsalderen allerede har tabt deres mælketænder.

Da karies er det største problem, investerer tandeksperterne fra Berlin megen tid i emnet „Korrekt tandhygiejne“. Mange af børnene har slet ingen tandbørste. Og hvis de har en, ved de ikke, hvordan den skal bruges. Så børnenes tandbelægninger farves, så de kan se, hvor problemerne er. Derefter: fælles tandbørstning – omhyggeligt, men også som en leg.

KU64-teamet aflægger også besøg i hjemmene. F.eks. i Kita. Dette er også vigtigt: Sammenarbejdet med de frivillige fra Stuttgarter-stiftelsen „Kinder fördern – Zukunft stiften“ (Hjælp børnene – skab en fremtid)“. De er her hele året som aktive opdragere og pædagoger. Og de er opmærksomme på, at børnene ikke blot børster tænder, når tandlægerne fra Berlin ser det, men også dagligt, når de tyske tandvenner er rejst igen. De taknemlige tandpatienter danser hjertens gerne endnu engang for dem, når de siger farvel og skal hjem.

Flere billeder af projektet:


Tilbage til oversigten