Rejseanbefalinger Europa Asien Amerika Afrika

26.06.2023

Sådan hjaælper TSS unger Sydafrikanere: Tyske tandlæger i aktion for Børn

Når børnenes øjne stråler, er gensynsglæden stor: For første gang efter tre års tvungen coronapause besøgte teamet fra Berlins tandlægeklinik KU64 for nylig igen den lille landsby Paternoster 160 kilometer nord for Cape Town på Sydafrikas flotte vestkyst.

Siden 2009 har de tyske tandlæger i mindst en uge om året ydet en indsats for børnene her.

Vi har allerede skrevet om det – læs mere:

Gruppebillede: Glade børn med tandlæger

Gruppebillede: Glade børn med tandlæger

På tandlægernes dagsorden står igen følgende: Reparere ødelagte tænder og forebygge for at bevare eksisterende tænder, med andre ord: Lære børnene god mundhygiejne, især hvordan man børster tænderne rigtigt. Derudover var der igen oplysende foredrag, som en lokal medarbejder oversatte til afrikaans. Og de unge sydafrikanere lærte desuden selv at lave tandpasta. Til det havde specialisterne fra Berlin igen deres absolut nødvendige materiale med i kufferten: Ud over alle former for udstyr også tandbørster, tandpasta, bøger og legetøj.

Deres arbejde er fortsat helt frivilligt og finansieres udelukkende af donationer. Især TSS spiller her hvert år en vigtig rolle. Især den generøse donation. Kun sådan kan dette hjælpeprojekt med det smukke navn „Westcoast Kids“ gennemføres professionelt.

Til at begynde med var de unge patienter stadig lidt generte og nogle gange ængstelige, men i løbet af årene har de fået stor tillid til deres tandlægevenner, og de er åbne og virkelig hjertelige. Det er en stor hjælp for tyskerne, for især efter den uønskede flerårige pause var udfordringerne på stedet i år særligt store.

Teamet fra Berlin tog sig ikke kun af skolebørnene, men også af børnene i to børnehaver. Kun seks af dem havde ikke huller i tænderne. I alt 119 børn blev behandlet. En meget almindelig diagnose er: „Ekstremt ødelagte tænder på grund af karies med dybe huller og delvist tænder, der ikke kan bevares.“ Men ofte kunne tandlægerne alligevel hjælpe og bevare tænderne: Rodrester fra tidligere mælketænder med karies blev fjernet, tænder blev forseglet og dermed beskyttet mod yderligere skader. Mange børns tænder, der i Sydafrika normalt straks trækkes ud, kunne reddes. Også derfor har de fleste børn i treårsalderen allerede mistet deres mælketænder.

Denne gang var tandlægernes arbejde meget vanskeligt på grund af daglige strømsvigt, der varede flere timer. Strømgeneratorer til sådanne nødsituationer findes ikke i landsbyen Paternoster, så behandlingerne måtte igen og igen afbrydes i længere tid.

Næste år kommer de tyske tandlæger tilbage og tager sig igen af deres søde patienter. Børnene glæder sig allerede og takkede med et smukt hjemmelavet certifikat og et farverigt afsluttende show med vidunderlige danseforestillinger til deres venner fra Berlin.


Tilbage til oversigten